Zbiralna akcija za skupino Študenti še obstajamo

Foto: STA

Skupina Študenti še obstajamo se je oblikovala kot odziv na neprestano ignoriranje potreb in zahtev študentskih iniciativ, ki se je najbolj ostro manifestiralo tekom epidemije z zapiranjem študentskih domov, nakazovanjem drobtinic namesto konkretnega nadomestila za izpad prihodkov iz študentskega dela in drugih oblik dela, zapiranjem fakultet in tako dalje. Z letošnjo pomladjo so se v skupini Študenti še obstajamo povezali z vsemi relevantnimi akterji s področja visokega šolstva (univerze, visokošolski sindikati, študentske organizacije itd.) in zahtevali od pristojnih ministrstev in vlade, da začnejo dejanski dialog tako z vodstvi univerz kot s študenti. Do danes ministrstvo za izobraževanje še ni dalo zagotovila, da se fakultete in študentski domovi ne bodo zopet zapirali na način, kot so se lansko leto – brez upoštevanja škode študijskemu procesu, z ignoriranjem dejstva, da je študentski dom za študente dejansko dom.

Toda tekom dejavnosti, katerim so se pridruževale tudi številne študentske organizacije, je prišlo do napetosti med naprednimi študentskimi iniciativami in formalnimi študentskimi organizacijami, ki so same postale naslovnice zahtev po spremembah, saj študentom predstavljajo študentsko vlado, ki ima tudi svoje odgovornosti, ki jih ni izpolnjevala – tekom epidemije je ljubljanska študentska organizacija začela rezati sredstva zelo pomembnim zavodom in društvom, ki pač niso bili del pravih krogov in niso predstavljali načina netransparentne privatizacije javnih sredstev, kot to velja za mnogo dejavnosti in entitet pod okriljem študentskih organizacij. Kritika takega odnosa do številnih entitet, odvisnih od finančne podpore študentskih organizacij, in netransparentnega razpolaganja z javnimi študentskimi sredstvi se je najbolj jasno pokazala maja letos z zasedbo Študentskega kampusa, kjer ima sedež največja od organizacij, ŠOU v Ljubljani.

Ko so se predstavniki študentskih organizacij zavedli, da se ne bodo mogli preprosto skriti za naprednejšimi deli študentskega gibanja – dejanskim študentskim gibanjem – in da so sami postali tarča kritike, so skupini Študenti še obstajamo obrnili hrbet in jih pustili v finančnih dolgovih v vrednosti 305 evrov (povezava do materialov in računov). Do te vrednosti pa so prišli, ker so tiskali aktivistične materiale z obljubo Študentske organizacije Slovenije, da jih bo pokrila.

Skrajno neodgovorno sabotažo študentskega gibanja v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo obsojamo in stopamo skupini Študenti še obstajamo naproti s tem, da jim pomagamo z donacijami pokriti stroške, ki jim jih je nakopal ŠOS, ki letos razpolaga z okoli 600.000 evri, medtem ko organizacijam pod svojim okriljem razdeljuje preostalih 8 milijonov sredstev, ki jih prejmejo s koncesijsko dajatvijo od študentskega dela – torej neposredno od študentov, ki jih zdaj ignorirajo in sabotirajo. Glede na to, da študentske organizacije same niso bile sposobne resno vplivati na to, da se fakultete ne bi zapirale, da se študentov ne bi izseljevalo iz študentskih domov, da bi študenti dobili nadomestilo za izpad prihodkov, je jasno, da formalni dinozavri od organizacij brez konkretnega, živega študentskega gibanja za sabo nimajo nobene prave moči. Zato je treba vztrajati in podpirati pogumne in predane študentke in študente, ki se brez finančnega zaledja ali pravnega varstva podajajo v boj za izboljšanje položaja študentov – to, kar bi morale početi njihove organizacije, prevzemajo na lastna ramena, skupaj z vsem tveganjem.

 

DONACIJE

Podatki za nakazilo prostovoljnega prispevka:

TRR: SI56 6100 0000 3909 059 (odprt pri banki Delavska hranilnica, d. d.)

Namen: Prostovoljni prispevek

Koda namena: OTHR

Referenca/Sklic: SI00 3172021

 

Donacije zbiramo od danes do 15. oktobra.

Hvala vam za vso podporo!