Proti diskriminatorni pokojninski reformi

(Ljubljana, 3. junij 2011) V slovenskem prostoru politiki skozi medije vseskozi pretijo ljudem kaj se bo zgodilo, če ne naredijo tega, kar jim sami predlagajo. Žal predlagana pokojninska reforma ni rezultat, ki bi si ga v Sloveniji želeli in ki smo ga sposobni pripraviti v širšem socialnem dialogu. Reforma je nujna, vendar ne v obliki kakršno je predlagala Vlada RS. Naj bo zavrnitev zakona osnova za socialno politiko in politiko dialoga.

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo nasprotujemo predlagani pokojninski reformi saj menimo, da je medgeneracijsko sporna, ker predvsem mlade in industrijske delavce oziroma delavce z najnižjimi plačami, ob prekernih delavcih postavlja v še slabši položaj od današnjega. Politiki želijo v istem stavku povedati, kako so socialni in zvišujejo socialne transferje, hkrati pa to počnejo na priporočilo bonitetnih hiš in organizacij v službi kapitala, kar pa je kontradiktorno. Prekarizacija in fleksibilizacija delovne sile ne gresta z roko v roki z medgeneracijsko solidarnostjo, prav tako je neupoštevano dejstvo, da pokojninska reforma stoji predvsem na mladih, ki pa niso bili povabljeni v socialni dialog.

Mladi kasneje vstopajo na trg dela, zato bodo po novi pokojninski reformi kaznovani z nižje odmerjenimi pokojninami. Enako je s prekernimi delavci, ki nimajo nobene garancije, da bodo svoje delo opravljali tudi čez eno leto, kaj šele 43 let zapored. Ljudje, ki bodo dve leti pred prejetjem pokojnine zaradi zdravstvenih težav prisiljeni sprejeti predčasno pokojnino, bodo do konca življenja prejemali pokojnino z malusi, torej odbitki, kljub temu da so recimo 41 let plačevali popolnoma vse prispevke. Da bo njihova pokojnina še nižja, bo poskrbelo 27 najboljših let za odmero te pokojnine. Podobnih pomanjkljivosti v pokojninski reformi je še precej, vendar politiki ne sprevidijo, da je včasih bolje storiti korak nazaj, da lahko skupaj napravimo korak naprej. S pokojninsko reformo Vlada rešuje položaj javnih financ, pozablja pa na to, da je problem Slovenije večplasten in zato potrebujemo neko racionalno sistemsko rešitev. V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo smo prepričani, da bo morebitna zavrnitev pokojninske reforme priložnost za začetek kvalitetnega dialoga, kamor bodo povabljeni tudi mladi ter prekerni delavci.