Poziv državljankam in državljanom Slovenije

Državljane, društva, vladne in nevladne organizacije, sindikate, državne organe (posebej tiste namenjene zaščiti ustavnosti in zakonitosti), medije in politične stranke pozivamo, da se povežejo in uprejo fašizaciji[1] Slovenije. Vlada državo ob mlačnem nasprotovanju opozicije načrtno in sistematično spreminja v klerikalno, avtoritarno, plenilsko in zgolj navidez demokratično državno tvorbo. Plenjenje, tako države kot posameznikov, je že dolgo poglavitna gonilna sila povampirjene slovenske politike.

Pritisk za vpis zlatega pravila v ustavo pomeni predvsem odpiranje možnosti omejevanja referenduma, morda poslednje varovalke demokracije v Sloveniji. Namesto vsenacionalne mobilizacije za razvoj se vlada ukvarja z izključevanjem nasprotnikov in razpihovanjem razdorov v državi. Ustvarjanje psihoze izrednega stanja z zavajanji o gospodarskih razmerah, protiustavna zloraba izrednih zakonodajnih postopkov, proglašanje domobrancev za demokratično vojsko, zanikanje protifašističnega boja in kardinalov »blagoslov« tega, samovoljno preimenovanje kasarn, poskusi državnih prepovedi antifašističnih simbolov in proslav, izločanje vseh, razen Janševih borcev iz državnih proslav, protizakonito zmanjševanje borčevskih, »zaslužnih« in »neslovenskih« pokojnin, neupoštevanje in omalovaževanje razsodb sodišč, vključno z ustavnim in evropskimi, ki si ga dovoljujejo poslanci, premier in ministri vrste vlad, »neženirano« in splošno politično »kadrovanje« vsakovrstnih dobičkarjev[2] in dolga vrsta drugih dejanj in postopkov je naperjenih proti demokraciji in vodijo v samodrštvo[3]. Z njimi se Slovenijo izključuje iz povojne Evrope, zgrajene na parlamentarni demokraciji zmagovitega antifašizma.

Namesto, da bi opozicija neupravičene izredne postopke onemogočala in o njih obveščala mednarodno javnost, dogajanje pri nas zavzeto prikriva. Antidemokratični procesi v Sloveniji so že sorodni tistim na Madžarskem in v Romuniji. Prav zaradi lastnega prikrivanja in zaradi servilnosti – razen OECD-jeve kritike[4] »holdinga« in nedavne pripombe Swobode o hitrih postopkih v parlamentu , ki jo je Lukšič nedopustno kritiziral – v EU in v tujih medijih ni bila izrečena še nobena resna kritika slovenske politike. S prikrivanjem protidemokratičnega razvoja Sloveniji ne pomagamo, ampak jo rinemo državo v prepad avtoritarnih režimov in v ekonomsko razsulo. Vladajoča strankarska klika svoja dejanja prikriva tudi z voljnim udinjanjem gospodarjem NATA pri uvajanju »demokracije« v Afganistanu, čeprav vemo, da gre predvsem za sebične in nemoralne interese ameriškega kapitala. Plačujemo oplenjeni, to je vsi, razen najbogatejših.

Opozarjamo, da pri takšnem delovanju vlade ne gre le za neko obstransko odpiranje »političnih tem« (kot jih vztrajno bagatelizirajo Virant, Erjavec idr.), ampak za namerno ustvarjanje krize, podžiganje sporov in napad na našo demokratično ureditev. Posledica vse manj demokratične in opravilne države je korupcija in klientelizem, pospešeno plenjenje države in državljanov, ki jo izvaja naveza političnih strank in dobičkarskega kapitala. Drsenje v prepad lahko zaustavimo le državljani sami. Vse, ki kažejo jasne antidemokratične tendence, je potrebno razkrinkati in politično izolirati. Za vse demokratične posameznike in organizacije bi moralo veljati, da s protidemokrati ni sodelovanja. Namesto plenilcev zahtevamo demokratično, odgovorno in strokovno vlado.

 

                                                                                      Kolegij Zveze CoS[1] Uporabo težke diagnoze »fašizacija« opravičuje Omanovo javno proglašanje nesrečne domobranske vojske za demokratično. Ivan Oman ni kdorkoli, od njegove izjave pa se ni, kolikor vemo, distanciral nihče od vladajoče koalicije. Ne gre za zasuk v desno, saj našteta dejanja vladajoče koalicije kažejo jasno željo po izigravanju temeljnih pravil parlamentarne demokracije in s tem alarmantne podobnosti z dejanji fašistov in nacistov pred drugo svetovno vojno.

[2] Dobičkarji so oportunisti vseh vrst, od ponarejevalcev spričeval v parlamentu do finančnih špekulantov, ki za razliko od podjetnikov uničujejo narodno gospodarstvo.

[3] Po indeksu demokracije revije Economist , Slovenija vztrajno izgublja nas svoji demokratičnosti. V zadnjih šestih letih je padla med države s pomanjkljivo demokracijo. Edini šibki točki Slovenije po tem indeksu sta delovaje vlade in šibka politična kultura. Skupina državproti korupciji pri Svetu Evrope GRECO je nedavno slovensko vlado opozorila, da ni izvedla nobene od 19 priporočil za odpravo netransparentnosti financiranja političnih strank.

[4] V najprej zatajenem dopisu OECD-ja slovenski vladi je jasno povedano, da načrtovani »holding« zaradi možnosti vpliva politike pomeni korak nazaj od prejšnjih ureditev upravljanja z državnim premoženjem (SOD, KAD, AUKN). Korak, ki je za državo korak nazaj je za plenilce korak naprej. Financial Times (24.7.) je ugotovil, da je trenutno krizna slovenskega gospodarstva posledica političnih igračkanj.