Da so se prekarne oblike zaposlitev v zadnjem desetletju intenzivno obrnile v obliko nereguliranega razraščanja, je posledica sistemske politike. Država in nadzorni organi, ki so odgovorni za zakonsko izvrševanje, več kot očitno ne želijo nadzirati in odpravljati škodljivih oblik zaposlitev,  ki se pojavljajo na trgu, saj je v tem času zmanjšala inšpekcijska mesta, hkrati pa sredstva namenila za spodbujanje samozaposlitev, ki danes v večini primerov pomenijo prekarne oblike zaposlitev.

Prekarne oblike dela se pogosto omenjajo kot dobre ali celo nujne za povečevanje konkurenčnosti. Pojmovanje konkurenčnosti kot zmanjševanja stroškov delovnega procesa, pa se s pomočjo prekarnih oblik dela širi tudi med t.i. zaščitene zaposlitve. Takšna delovna politika najprej ustvarja diskriminacijo na trgu dela, kar pomeni ustvarjanje neutemeljenih razlik med vključenimi in izključenimi delavci, nato pa zmanjšanje delavskih pravic povzroči med vsemi oblikami.

Nočemo razlik med vključenimi in izključenimi delavci! Nočemo korporativne miselnosti!

Zato smo  se odločili ustvariti nujen javni pogovor, ki bo skupaj s strokovnjaki na področjih filozofije, ekonomije, sociologije in sindikalizma, pomagal odpreti družbeni dialog in nuje sprememb korporativno miselnih vzorcev.  Pravične usmeritve na trgu dela so nujne, preden take oblike dokončno postanejo samoumevne  kot ena od glavnih na trgu dela.

Javna tribuna se bo odvijala 26. marca ob 16. uri v Kinu Šiška

 

Govor_ke_ci:

Anita Ogulin (Zveza prijateljev mladine Moste-Polje)

Sara Bagari (Gibanje za dostojno delo in socialno družbo)

Črt Kanoni (Zveza društev upokojencev Slovenije)

France Križanič (Zveza združenj borcev za vrednote NOB v Sloveniji)

Ivo Svetina (Društvo slovenskih pisateljev)

Lidija Jerkič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije)

Marko Funkl (Sindikat prekarcev)

Matej Križanec (Iskra)

Živa Humer (Mirovni inštitut)

Tonja Jerele (Ženski lobi Slovenije)

 

Organizacijam se bodo pridružili tudi trije priznani strokovnjak_i_nje

– Andraž Teršek (pravni vidik)

– Metoda Dodič Fikfak (zdravstveni vidik)

– Gorazd Kovačič (sociološki vidik)

 

Prijavnico za udeležbo dogodka izpolnite tukaj.