Avtorica ilustracije: Sarah Kaiser

Pipi vpraša:
“Melkijad, povej mi, kaj je to: diskriminacija?”
“Nič lažjega,” odgovori Melkijad. “Pojdi z mano.”
Pipi gre z Melkijadom. Kmalu prideta do osebe, ki leži v postelji s kupom posmrkanih robčkov, spreji proti kašlju, tabletami zoper vročino, termovko čaja, sprejem za nos, velikim kupom časopisov in knjig ter termometrom v mavlah.
“Kaj pa je to?” vpraša Pipi.
“To je samozaposleni človek. Zbolel je. Virus pestuje,” pojasni Melkijad.
“Kaj pa zdaj?”
“Ker ne more delati, nič ne zasluži. Tukaj se valja ves prešvican in skrbi ga ko’ sto mater.”
“In dismikrinacija?” vpraša Pipi.

“Diskriminacija.”
“Ja, to. Kaj je to?”
“To je priznana bolniška za samozaposlene šele od 30. dne bolezni dalje.”
“Kako to misliš, Melkijad? Si se nalezel virusa od prešvicanega samozaposlenega?”
“Ne, nisem. Če je bolan manj kot 30 dni, ni bolan.”
“Si jedel nore gobe, Melkijad? Saj vendar vidiš, da je bolan. Švica in smrdi in kašlja in kiha, da se vse trese! Saj niti pokonci ne more biti! Tu leži kot kak povožen nudelj.”
“Mnja. Zdaj razumeš, kaj je to, diskriminacija.”
In odpujsala sta domov.

Ena od temeljnih razlik med osebo v delovnem razmerju in samozaposleno osebo je izplačevanje bolniških nadomestil!

Fleksibilizacija trga dela in spodkopavanje organiziranega delavstva sta pripeljali do zlorab delovnopravne zakonodaje. Številni delavci so prisiljeni v tako imenovane atipične, prekarne oblike dela, kljub temu, da njihovo delo izpolnjuje vse znake rednega delovnega razmerja.

Ena od temeljnih razlik med osebo v delovnem razmerju in samozaposleno osebo je izplačevanje bolniških nadomestil. Osebam v delovnem razmerju v primeru bolniške odsotnosti prvih 30 dni nadomestilo izplačuje delodajalec. Samozaposlene osebe delodajalca nimajo, kar pomeni, da to breme pade nanje. Njihov dohodek je odvisen samo od njihovega dela, saj v večini ne zaposlujejo oseb, ki bi jih v primeru odsotnosti lahko nadomeščale. Zaradi strahu pred izpadom naročil, dohodka in posledično možnosti zaprtja njihovega s.p.-ja tako pogosto delajo tudi, ko so bolni.

Zato v Pritličju 27.2.2018 ob 19. uri organiziramo pogovorni večer na temo Samozaposleni in bolniška nadomestila. Dogodku lahko sledite tukaj.