Škoda je vsakega trenutka, ki ni namenjen razmisleku o participaciji!

Samo volja je  tista, ki vodi stvari naprej. To je misel Noema Chomskega, ki jo je izrekel ob velikem protestu prekarcev v New Yorku leta 2014. Je pa zaskrbljujoča paralela, ki jo je ob tem potegnil, ko je sedanje stanje primerjal s krizo sredi dvajsetih let dvajsetega stoletja. Dejal je, da so bile takrat razmere na zahodu surovejše, kot so sedaj, da pa sta v ljudeh kljub temu tleli prepričanji, da lahko stvari spremenijo in da gre lahko samo na bolje. Danes pa, da tega optimizma ne vidi več. Kar do določene mere drži. Na cestah ni odločnih protestnikov, kot so bili nekdanji odločni tovarniški delavci ali študentje iz 60-ih in 70-ih let.

Je pa dejstvo, da je naša generacija najbolj učena generacija do sedaj. Na razpolago imamo komunikacijske in medijske kanale, o katerih nista mogla nekoč sanjati niti država niti velik kapital. Zato je škoda vsakega trenutka, ki ni namenjen razmisleku o participaciji! Razmisleku o tem, kaj bi lahko naredil, ne glede na to ali si študent matematike ali politologije, ali delaš v pisarni, na projektih, ki so pisani na druge, ali v trgovini s čevlji.

Alternativi sta dejansko le dve: Ali naredimo za prekarstvo nekaj mi, prekarci, ali pa za prekarstvo ne naredi nihče nič! Več, kot nas je, večjo moč imamo. In trdnejši partner smo! Tako prekarcem, ki so na tem svetu dejansko brez delavskih pravic, kot tudi delavcem, ki se jim pravice, ki so jih še deležni, brez zadržkov znižuje.

Uredništvo portala Skozi oči prekariata in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo bosta k odpiranju diskurza prispevali z dvema dogodkoma v novembru:

– 4. Nacionalna konferenca, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani dne 09.11.2016 in pa

– Okrogla miza: »Skozi oči prekariata«, ki se bo zgodila 21.11.2016 v ljubljanski Kinu Šiška.

Oba dogodka sta brez vstopnine!

Na 4. Nacionalno konferenco se lahko prijavite na tej povezavi: goo.gl/Q0228c

Na Okroglo mizo “Skozi oči prekariata” se lahko prijavite na tej povezavi: goo.gl/0WXgt2

Lepo vabljeni.

govorci-novi-jpg2