V podporo bodočim študentom iz tujine

FOTO: “Focused” by derekbruff is licensed under CC BY-NC 2.0

 

Na Gibanje se je obrnila skupina bodočih študentk in študentov iz držav Balkana, ki se želijo v Sloveniji izobraziti v medicinskih poklicih in opravljati človekoljubno delo. Toda nedoločljiva »višja sila« oziroma »odločitev vlade,« kot pravijo na Univerzi v Ljubljani, posega v to njihovo pravico. Tako ljubljanska kot mariborska medicinska fakulteta sta se letos odločili naknadno, ko so bile že vse prijave oddane februarja, spremeniti pogoje kandidiranja in razpis za vpis na svoje programe omogočiti zgolj Slovencem brez slovenskega državljanstva ter s tem izključiti vse ostale kandidate, ki prav tako nimajo slovenskega državljanstva, vendar nimajo statusa Slovenca[1]. Svoje odločitve še nista vsebinsko obrazložili, ampak se v pismih, v katerih so kandidate tik pred začetkom študijskega leta obvestile o zavrnitvi, sklicujeta na pravilnike, ki pa po poročanju Radia Študent ne omogočajo, da bi se pogoji kandidiranja, ko so enkrat razpisani s strani univerze, naknadno spreminjali s strani posameznih fakultet.

Zavrnjeni kandidati so se na Gibanje obrnili, ker jim to predstavlja veliko oviro v nadaljevanju njihove izbrane poklicne poti, poleg tega pa so mnogi zdaj primorani zaradi vpisovanja v fakultete v svojih državah zadnji trenutek plačevati tudi po 6000 evrov za letnik. V Gibanju to vidimo kot še eno v vrsti diskriminatornih potez proti študentom brez slovenskega državljanstva, ki jih trenutna vlada in očitno tudi posamezni krogi na univerzi ne smatrajo kot vredni izobrazbe na naših univerzah – posledično pa tudi svoje univerzitetne skupnosti prikrajšajo za napredek znanosti, ki bi ga lahko doprinesla medkulturna izmenjava. Naravnost sramotno pa je, da se odličnjakom zapre pot v javno zdravstvo, ki se je ravno tekom epidemije izkazalo za nujno potrebno dodatnih kadrov in sredstev – toda vlada tega ne želi slišati in raje preusmerja javna sredstva v zasebne žepe v medicinskih in zavarovalniških krogih.

Ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za notranje zadeve pozivamo, da se vsebinsko izjasnita glede svojih stališč o vlogi študentov, ki prihajajo iz držav izven EU in nimajo slovenskega državljanstva, in pojasnita tako zaostrovanje za pridobivanje vizumov za začasno bivanje za te študente kot tudi tovrstno diskriminatorno naknadno spreminjanje razpisnih pogojev na fakultetah!

 

 

[1] Tega se lahko dodeli posamezniku, ki je t.i. slovenskega rodu; je aktiven v organizacijah Slovencev zunaj Republike ali je aktivno povezan z Republiko Slovenijo; ne pripada društvom, političnim strankam in drugim organizacijam, ki nasprotujejo mednarodnopravnim, ustavnim in zakonitim pravicam Slovencev v zamejstvu oziroma aktivno delujejo zoper ustavno ureditev Republike Slovenije in mu državljanstvo Republike Slovenije ni bilo odvzeto po določbah zakona, ki ureja državljanstvo Republike Slovenije (59. člen Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja).