Šola za vse – zbiralna akcija šolskih potrebščin

 

Zopet se približujejo šolske počitnice slovenskih osnovno- in srednješolcev, to je čas, ki naj bi bil brezskrben tako za otroke, kot tudi za njihove starše. Na Gibanju za dostojno delo in socialno družbo pa se vendar zavedamo, da temu ni vedno tako, saj se mnogi starši po Sloveniji že sedaj s skrbjo ozirajo v jesen, ko bodo svojim šoloobveznim otrokom morali priskrbeti šolske potrebščine, delovne zvezke in učbenike. Delovni zvezki se iz leta v leto menjavajo, nekaj skrbi glede knjig nam prihranijo učbeniški skladi, ki jih imajo osnovne šole, torbica, copati, zvezki in potrebščine pa na koncu vseeno niso majhen zalogaj.
Cene delovnih zvezkov za osnovnošolske razrede se gibljejo med 50 in 150 evri, k čemer je seveda potrebno dodati še celo kopico pripomočkov od zvezkov do barvic in pisal, pri katerih na koncu cene hitro ponesejo nad 30 evrov, od šolske torbe do copatov, ki doprinesejo, da se končni znesek v višjih razredih kmalu približa 200 evrom.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo želi vsaj delu teh staršev pomagati, da bodo njihovi šolarji in šolarke šolsko leto začeli z nasmehi na obrazu. S tem namenom že osmo leto zapored organiziramo zbiralno akcijo šolskih potrebščin “Šola za vse!”, v sklopu katere po različnih krajih po Sloveniji zbiramo šolske pripomočke, zvezke, potrebščine, copate, … vse kar pride prav mlademu šolarju ali šolarki!
Vsa zbrana sredstva bomo namenili staršem in otrokom iz socialno ogroženih družin v lokalnem okolju, v katerem bodo ta sredstva tudi zbrana.

Če želite pri zbiralni akciji šolskih potrebščin tudi sami kaj prispevati, ste lepo vabljeni k ogledu zbirnih mest, ki že delujejo. Akcija bo trajala vse do konca meseca avgusta.

Pomagate lahko tudi pri vzpostavitvi zbiralnega mesta v svojem kraju! Pišite nam na: katja.gartnar@socialna-druzba.si in postanite lokalni koordinator akcije. Naloge koordinatorjev so, da na zbiralno mesto, s katerim se bomo dogovorili, odnesejo plakat o zbiralni akciji ter neko škatlo ali zabojnik, kamor bodo ljudje lahko odlagali šolske potrebščine. Na koncu akcije pa bi zbirno mesto še fotografirali in za našo evidenco prešteli vse potrebščine, ki se bodo zbrale. Potrebščine bi nato odnesli na dobrodelno organizacijo v istem lokalnem okolju, s katero se bomo dogovorili in ki bo poskrbela, da bodo stvari prišle v prave roke.
Zaenkrat imamo pokrite lokacije: Hrastnik, Ljubljana, Nova Gorica, Domžale, Postojna in Idrija.

Že vzpostavljena zbirna mesta, kamor lahko donirate potrebščine:

Hrastnik
– Bukvarna Zmajeva luknja (Trg borcev NOB 12)
odprto: pon, sre od 14.00 do 20.00, tor, čet, pet od 08.00 do 14.00

– Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik (Trg Franca Kozarja 7)
odprto: pon, tor, sre, pet od 11.00 do 19.00, čet od 09.00 do 17.00, sob od 7.30 do 12.30
poletni urnik: pon, tor, sre od 13.00 do 19.00, čet, pet od 08.00 do 14.00

 

Ljubljana

Yoga Yama (Celovška cesta 32) odprto: do 21.6. petnajst minut pred začetkom rednih ur. po 27. 6. petnajst minut pred začetkom ur poletne joge, ki se bo v Yoga Yami odvijala vsak torek in četrtek od 19.45 do 21.00.

Javni zavod Mladi zmaji

  • Zmajevska baza  – centralna dnevna soba (Resljeva cesta 18) odprto: pon – pet od 9.00 – 15.00
  • Mladi zmaji Bežigrad (Vojkova 73) odprto: pon – pet od 14.00 – 19.00
  • Mladi zmaji Črnuče (Dunajska 367) odprto: pon – pet od 13.00 – 17.00
  • Mladi zmaji Šiška (Tugomerjeva 2) odprto: pon – pet od 14.00 – 19.00
  • Mladi zmaji Zalog (Zaloška 220) odprto: pon – pet od 14.00 do 19.00