Kaj: Tiskovna konferenca ob predstavitvi projekta
Z zadružništvom proti prekarnosti
Kdaj: 5. oktobra 2018 ob 10ih v Dobri potezi na Železni cesti 14 v Ljubljani
@ https://www.facebook.com/dobrapoteza/

Tik pred svetovnim dnevnom dostojnega dela vse predstavnike medijev vabimo na tiskovno konferenco, kjer bomo predstavili mogočo alternativo prekarnosti.

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo smo že leta 2012 nakazali dve možnosti iskanja rešitev. Ena je združevanje prekarcev v sindikate (iz tega je nastal Sindikat prekarcev) in druga zadruge, v katere lahko združimo prekarke in prekarce, da na trgu delujejo s skupnimi močmi (iz takratnih sestankov je nastala Jezikovna zadruga Soglasnik, ki zgledno deluje že več kot 4 leta).

Zato vas vabimo na predstavitev novega projekta Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Z zadružništvom proti prekarnosti, v sklopu katerega smo opravili analize prekarnosti in zadružništva v Sloveniji, z namenom združevanja prekarcev v zadruge in krepiti in odpirati prostor slovenskim zadrugam!

Kje je na zadružniškem zemljevidu sveta Slovenija? Kakšni so pogoji in okolje za širjenje zadružništva? In ali so zadruge trajnosten odgovor na prekarnost z veliko potenciala, ki potrebuje širšo sistemsko spodbudo?

Govorci na tiskovni konferenci:
Tjaša Kosar, predstavitev projekta
Marko Funkl, predstavitev analize prekarnosti in zadružništva
Tej Gonza, o zadrugah v Sloveniji in tujini

Ugotovimo lahko, da ima zadružništvo pri nas zelo velik potencial. Tako z vidika zmanjševanja prekarnosti, kot z vidika vzpostavljanja delovnih mest, ki imajo velik socialni, razvojni in etični pečat.

V povezavi z družbenimi učinki zadrug velja poleg koristi za svoje člane in usmerjenosti v podporo lokalnemu okolju, izpostaviti predvsem njihovo odpornost na zunanje pretrese, kot so na primer gospodarske in finančne krize, s čimer posledično zagotavljajo tudi stabilnejše zaposlitve.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.