Pravni nasvet: delodajalec mi ni izplačal regresa

 

Delodajalec je imel čas za izplačilo regresa do 1. julija, ta pa je moral dosegati vsaj znesek minimalne plače (oz. sorazmeren del, če lahko izkoristite le sorazmerni del dopusta). Samo v primerih nelikvidnosti delodajalca in kadar je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se ta rok lahko podaljša najkasneje do 1. novembra.

Barbara Murn je vodja Odbora za pravne zadeve pri Gibanju, sicer kot članica v društvu deluje že dobra tri leta ob študiju na Pravni fakulteti UL.

V kolikor vam delodajalec ni izplačal regresa imate več možnosti. Oddate lahko prijavo kršitve na Inšpektorat za delo (http://www.id.gov.si/si/storitve/prijava_krsitev/), sočasno pa lahko tudi začnete postopek pri delodajalcu samemu. Najprej morate delodajalca obvestiti o kršitvi – in sicer pisno – npr. preko e-maila. Po tem, ko ga obvestite ima delodajalec 8 dni časa da kršitev (torej izplačilo regresa) odpravi. Če ta rok zamudi in vam izplačila še vedno ne izplača, potem imate 30 dni časa da vložite tožbo na sodišču. Če ta rok (potem ko ste obvestili delodajalca) zamudite, ne morete več terjati zneska regresa pred sodiščem (še vedno pa ima Inšpektorat za delo dolžnost posredovati v primeru teh kršitev).

Od 1. julija dalje (če do izplačila ni prišlo), pa imate drugače 5 let za začetek postopka pred delodajalcem (ZDR-1 namreč v 202. členu določa 5 četni zastaralni rok za terjatve).


Potrebujete pravno pomoč s področja delovnega prava ali prava socialne varnosti?
Za naše člane so vsi pravni nasveti brezplačni, zato se včlanite še danes. V kolikor imate poravnavo članarino za tekoče leto, vam odgovorimo v najkrajšem možnem času
Če pa niste včlanjeni, vam bomo vseeno brezplačno pomagali v primeru bolj enostavnih pravnih težav.
Kako do nasveta?
Za pisni nasvet ali pogovor preko Skype-a nam pišite na: barbara.murn@socialna-druzba.si
Po predhodnem dogovoru (barbara.murn@socialna-druzba.si) nas lahko obiščete osebno v naši pisarni (Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana, 2. nadstropje, soba 10).