Sedanjost in prihodnost dela – začenjamo z radijsko oddajo!

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Vse oddaje so na voljo za poslušanje na spletni strani Radia Študent,  v vsaki mesečni ediciji pa si izberemo določeno temo s področij dela in sociale, ki jo pretresemo z vidika izkušenj s terena, hkrati pa politiko in lastnike kapitala kličemo k odgovornosti.

 


 

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela, ki združuje štiri organizacije v želji po ustrezni in učinkoviti informiranosti delavk in delavcev na trgu dela o njihovih delavskih in socialnih pravicah. Delavska svetovalnica, Gibanje za dostojno delo, Društvo za izobraževanje stvarnosti in Radio Študent so se združili v operativno povezanost za dopolnitev informacijskih vrzeli, ki jih predstavlja slab dostop do informacij o pravicah na trgu dela.

Projekt sestavljajo tri faze:

  • Prva faza projekta je namenjena spremljanju aktualnih razmer in zbiranju informacij ter vzpostavitvi komunikacijskih kanalov z delavkami in delavci.
  • Drugo fazo projekta predstavlja radijska oddaj Odprto delovišče, ki ji bo temo določal vzorec množičnih kršitev, odgovori s strani projektnega kontakta in pravno svetovalnega tima ter soočanja pogledov s strani institucij in delodajalcev. Na podlagi aktualne tematike obravnavane v radijski oddaji bodo ustvarjeni kratki video povzetki z info grafikami in predstavitvijo ključnih informacij, vabilo k poslušanju radijske oddaje in kontaktnim e-mail naslovom. Video prispevki bodo objavljeni na socialnih omrežjih. Prav tako bodo ugotovitve iz radijskih oddaj in konkretni napotki zbrani v zbirki znanj.
  • Tretja faza je namenjena pripravi vsebinskih povzetkov ter doseganju delavk in delavcev prek različnih kanalov, da jim pomagamo rešiti konkretne težave na delovnem mestu ali v zvezi s socialnim položajem.

V okviru projekta je nastala tudi “zbirka znanj” oz. seznam 44 pogostih vprašanj (nasvetov).

Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014-2021.