Podpora skupini Mi smo ŠDL! in zbiranje prostovoljnih prispevkov

Slika: Radio Študent

Na Gibanju za dostojno delo in socialno družbo z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v Študentskih domovih Ljubljana. Nekdaj samoupravno zasnovana struktura se je sčasoma prevesila v sistem, v katerem sami stanovalci domov nimajo skorajda nobene moči pri upravi. A občutek skupnosti in želja po samoupravi ostajata, z njima pa tudi borbenost študentk in študentov. Ena od skupin, ki je vzklila v boju za pravice študentov, je tudi skupina Mi smo ŠDL!

V njihovem boju za povrnitev moči pri odločanju o lastnih pogojih bivanja jih v Gibanju podpiramo in se zavedamo, da gre za boj na dolge proge – trenutno pa smo priča zaostrovanju, ki je izšlo iz krize med epidemijo in povečane samovolje uprave, ki je poskušala delovati mimo stanovalcev. Trenutna uprava se je žal izkazala za še en dejavnik, ki študentkam in študentom otežuje že tako težko obdobje epidemije – na cedilu jih je najprej pustila država, ki jim je nakazala zgolj miloščino, in si niso mogli privoščiti več samostojnega življenja.

Lansko leto smo spričo izgube dela med epidemijo zbirali zgodbe prekark in prekarcev – oglasilo se nam je veliko število študentk in študentov, ki so pripovedovali o nemogočih situacijah, v katerih so se znašli. Tu objavljamo zgolj nekaj primerov:

Na kratko, če opišem svoje ozadje: mami prejema delno invalidsko pokojnino, oči prejema pokojnino (kot pa vsi vemo, niso blazno visoke), ki če ga citiram: “Meni je penzija od 31. do 1.”, s čimer pokrije redne mesečne stroške. Za hrano porabita znesek mamine penzije, občasno jima na pomoč s paketi hrane priskoči Karitas. Kot je očitno, moja starša imata komaj sredstva, da preživljata sebe, kaj šele,da bi preživljala še mene zraven. Zaradi tega sem primorana se preživljati s študentskim delom, s čimer tudi ne zaslužim bajno, ampak imam dovolj, da si pokrijem najnujnejše stvari (najemnina, zdravstveno zavarovanje, mesečna karta, stroški v najemniškem stanovanju). In seveda, varčevanje podjetji se je najprej začelo z odpustom študentov, kar pomeni, da sem čez noč ostala brez prihodka za preživetje. Resnično me zanima, kako vlada pričakuje da si bom s 150 € pokrila vse stroške?

– Tea, študentka

Moj partner je spejevec. Jaz zaposlena preko študentskega statusa v vrtcu. Ne delam že več kot mesec dni. Verjetno še nekaj časa ne bom. Očitno. Doma imava tri letno hči in najemnino. Bomo videli kako bomo zmogli. Upamo na najboljše.

– Neva, študentka

Zaradi nasilja v družini sem se kot študentka odselila od doma. Sama plačujem najemnino, vse pripadajoče stroške in šolnino izrednega študija. Pred pandemijo sem preko študentskega servisa delala od ponedeljka do petka povprečno 9 ur dnevno, s čimer sem zaslužila ravno dovolj za študij in osnovne stroške. Trenutno sem popolnoma brez prihodka, na starše se zaradi situacije doma ne morem obrniti, zato se bom, sicer ne vem kako, nekako znašla sama. Odločitev vlade pa – brez besed, res.

– Urša, študentka

Torej, moje stanje je tako. Nisem državljanka RS, tukaj živim že 10 let, imam 4 sorojence, ker imata moja starša zelo nizke prihodke in ker jaz ne morem vsak mesec delati za minimalno plačo, ker se zraven šolam, ne dobivam štipendije. Po 18 letu starosti, se ne dobiva več dodatkov zame. Epidemija mi je vzela veliko, vzela mi je možnost do dela, kar mi zelo veliko pomeni.

– Anita, študentka

 

Tisti, ki so sploh imeli to možnost, so se bili primorani vrniti k staršem in se soočati povrhu vsega še s krizo izgube samostojnosti in drugimi težavami, ki so jih že imeli v družinskih odnosih. Nato so jih na cedilu pustile študentske organizacije, ki so miloščino vlade sprva celo hvalile – šele ko so tudi same občutile vladno varčevalno zaušnico ob zmanjšanju sredstev iz državnega proračuna, so začele z ostrejšimi pozivi k pomoči študentom, ki pa še vedno niso obrodili sadov. In zdaj se še tistim študentom, ki jim je zaradi posebnih razlogov bilo dovoljeno ostati v študentskih domovih, jemlje moč pri soupravljanju.

Receptorsko delo študentov, ki je še eden redkih ostankov samoupravnih prvin kolektivnega študentskega bivanja, se ukinja, ker naj ne bi bilo skladno z zakonodajo. Med epidemijo je bilo to delo začasno ukinjeno zaradi izselitve večine študentk in študentov, nato pa je uprava nastopila z načrtom o popolni zamenjavi študentov z najetimi varnostniki podjetja Valina in povečanjem nadzora prek kamer in drugih orodij. Torej – uprava želi “zakonodajno sporno” receptorsko delo študentov, ki je način samovarovanja in izraz samouprave, nadomestiti z najemanjem zunanjih storitev? Sprašujemo se, kaj točno bodo na področju zakonodaje tu rešili, ker menjava ene netipične oblike dela z drugo ne pomeni posebne razlike v očeh zakonodaje. Pomeni pa ogromno razliko v spoštovanju želja in potreb stanovalcev, od katerih so si mnogi stanarino za študentski dom pokrili prav z občasnim opravljanjem receptorskega dela. Prav tako je ravnanje in ponašanje zunanjih varnostnikov že v tem kratkem času porodilo nešteto neprijetnih in vsiljivih interakcij, o katerih poroča skupina Mi smo ŠDL, ki bi se jim lahko izognili, če bi pustili, da študentke in študenti – kot odrasle osebe, kar so (!) – skrbijo sami zase.

Ključno se nam zdi, da se uprava ŠDL in širša javnost seznanita z dejstvom, da so študentke in študenti v tem trenutku stisnjeni v kot – preživetvene in duševne stiske so postale še bolj vseprisoten del njihovega vsakdana, kot so bile že sicer. In če nazorno povemo – stiskanje mačke v kot ji ne pusti drugega, kot da šavsne nazaj. Nezavidljiva situacija študentk in študentov ter nadaljnji poskusi delovanja proti njihovim željam in potrebam s strani uprave, bodo vodili v zaostrovanje konflikta. In študentstvo je znano po svoji sposobnosti mobiliziranja in pritiska na predstavnike oblasti. Kamorkoli bo ta konflikt vodil – študentke in študenti, vedite, da smo z vami!

Na pobudo skupine Mi smo ŠDL! bomo pomagali zbirati prostovoljne prispevke za pomoč njihovi skupini. Sredstva se bodo zbirala od 6. 4. 2021 do vključno 14. 4. 2021.

*(AKCIJA JE ZAKLJUČENA)

 

Podatki za nakazilo prostovoljnega prispevka:

TRR: SI56 6100 0000 3909 059 (odprt pri banki Delavska hranilnica, d. d.)

Namen: Prostovoljni prispevek

Koda namena: OTHR

Referenca/Sklic: SI00 542021

 

Sredstva se zaradi transparentnosti zbirajo izključno prek nakazil na zgoraj navedeni TRR. Donacije v gotovini torej niso možne.

*(AKCIJA JE ZAKLJUČENA)

V Ljubljani, 6. 4. 2021

Ekipa Gibanja za dostojno delo in socialno družbo

 


AKCIJA USPELA – PLAKATI OZAVEŠČAJO LJUBLJANO!

6. 5. 2021

Pokazali ste neverjetno solidarnost s študenti in študentkami, ki želijo iz študentskih domov ponovno narediti – dom. S plakati so uspeli doseči veliko in raznoliko število ljudi, ki se vsakodnevno sprehajajo in vozijo po Ljubljani, s čimer so dodatno zacementirali svoj diskurz in videnje dogajanja v Študentskem domu Ljubljana. Spodaj si lahko ogledate fotografije plakatov, ki so na ogledu do 6. 5. 2021.