Argumenti glede upokojencev

slika_51
Upokojenci bodo edini, ki bodo od vseh skupin na trg malega dela vstopali relativno zadovoljni, saj jim ta oblika dela omogoča dodatni zaslužek in nadaljnjo družbeno vključenost. Upokojenci so tudi edini od upravičenih skupin do malega dela, ki imajo stalno zagotovljen, redni mesečni prihodek.

Vendar če pogledamo stvar pobližje, ugotovimo, da v resnici izgublja tudi ta »privilegirana« skupina, saj se z malim delom ogrožajo dohodki širše družine in kaj hitro se lahko zgodi, da bo moral upokojenec kot oče ali kot dedek priskočiti na pomoč mladi družini oz. svojim otrokom, ker se bodo ujeli v pasti malega dela in jim njihovi prihodki ne bodo zadoščali za preživetje.

Na račun malega dela bo izgubljala tudi pokojninska blagajna, saj so vplačila preko malega dela v pokojninsko blagajno le 9%, za redno zaposlene pa 15,50% od bruto plače in 8,85% na bruto plačo, skupaj 24,35%!

Malo delo bo tudi odlično opravičilo države vse revnejšemu starejšemu prebivalstvu, naj si pri nizkih pokojninah pomagajo z malim delom. Malo delo naj bi po prepričanju vlade delovalo kot socialni korektiv za nizke pokojnine.

Mladi ne nasprotujejo uvedbi malega dela za upokojence. Skupna sporna točka so brezposelni, saj v kategoriji prekernega, negotovega in slabo plačanega dela brez delavskih pravic nimajo kaj iskati!