Prekarnost ni le izjema, ki se počasi na trgu dela preveša v pravilo, je tudi način življenja in mišljenja. Je aktualna težava, ki delavce potiska v negotovost in jih sili v fleksibilizacijo, projektno delo, izgorelost in ogrožanje zdravja. Je tudi načrt, kako preprečiti delavcem združevanje v sindikate in kako jim onemogočiti borbo za pravice. Cilj tega načrta je razrušenje socialne države in razvrednotenje dela ter človekovega dostojanstva. Vse omenjeno je značilno tudi za delavke ter delavce v trafikah, ki so se organizirali v Sindikatu prekarcev.

 

Skupaj na vas naslavljamo ta poziv, da se nam pridružite na protestnem shodu, ki bo potekal v torek, 12. decembra ob 12h pred Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (Kotnikova 28, Ljubljana).

Zahteve Sindikata prekarcev:

  1. Spoštovanje zakonodaje (ZID-1) ter ukrepanje Inšpektorata za delo RS v primeru delavk in delavcev v trafikah in ostale prekarne delavce.
  2. Začetek pogajanj o bolniških nadomestilih za prekarce, za katere floskula ministrice Anje Kopač Mrak “vsako delo šteje”, šteje le pri vplačevanju prispevkov.
  3. Začetek pogovorov o uzakonitvi minimalne urne postavke za vse delavce v atipičnih zaposlitvah v Sloveniji za zaustavitev dirke proti dnu.

 

Ker je prekarnost širši družbeni problem, vas vabimo na skupen protest prekarcev v podporo delavkam in delavcem v trafikah, ki potrebujejo našo pomoč. Prav tako vas prosimo, če lahko po svojih kanalih obveščanja pomagate pri razširitvi vesti o protestnem shodu.

 

Tam bodo tudi aktivistke in aktivisti Gibanja za dostojno delo in socialno družbo!