Poročilo s protestov 30.11.2012 v Ljubljani

Menim, da je to poročilo o protestih, še posebej, ker sem bil priča tudi samemu začetku izbruhu nemirov, na mestu ob različnih interpretacijah v medijih. Gre se predvsem za osvetlitev tega, kar se je dejansko zgodilo.

bojisceProtest se je začel v petek, ob 16ih na Kongresnem trgu. Kljub slabemu vremenu, se je trg kmalu napolnil s približno toliko ljudmi, kot jih je bilo na demonstracijah slab teden prej proti varčevalnim ukrepom. Ljudje različnih starosti in profilov, smo prišli izrazit nezadovoljstvo nad stanjem v slovenski politiki, kjer je po 20 letih vsem jasno, da strankarska politika daje prednost lastnim interesom pred interese državljanov Republike Slovenije. Tako je politikom, katerih obrazi se v 20 letih samostojnosti niso bistveno spremenili, uspelo nekdaj uspešno in najbolj zgledno državo Balkana spraviti na kolena, in jo pridružiti državam, ki se utapljajo v nepotizmu in korupciji ter v katerih ljudje ne vidijo več svetle prihodnosti. V državi ki je pol stoletja gradila na socialni državi, se zdaj borimo za njene ostanke. In izgledi niso dobri, saj nam tako desne kot leve stranke ponujajo le trši ali mehkejši prehod v neoliberalizem, kjer je socialna država le »nepotrebne« breme za trg in kapital.

Zato se je zgodila ulica. In lahko rečem hvala Bogu, da se je zgodila, saj sem že bal, da je individualizem ter potrošniško pranje možganov kapitalizma narod spravil v apatijo iz katere ni bilo videti izhoda. Z optimizmom me je navdalo posebej to, da je bila med protestniki večina mladih. Kot sem že zgoraj omenil, se je množica najprej zbrala na Kongresnem trgu, kjer je z govori, skandiranji in razno-raznimi napisi (najbolj zanimivi so bili: »even Hitler was elected«; »nisem jaz proti sistemu, sistem je proti meni«; »SLO-Samo Lopovi Obogatijo«;…) izražala svoje nezadovoljstvo nad stanjem v naši politiki. Nato smo se premaknili pred Parlament, kjer se je izražanje nezadovoljstva na miren način nadaljevalo.

Na tem mestu, se mi zdi potrebno izpostaviti, kako je prišlo do izgredov. Sam sem bil oddaljen le nekaj metrov od dogajanja, kjer se je vse skupaj začelo. In sicer so do ograje na Trgu Republike prišli fantje (stari okoli 15 let) z napisom: »Sami proti vsem; NE EU hlapcem«. Na napisu je bil tudi znak avtonomnih nacionalistov, nacionalistične skupine, ki se spogleduje z rasizmom. Na poti do ograje na Trgu republike so med ljudi metali močnejša pirotehnična sredstva ter provocirali množico z desničarskimi slogani. Zaradi teh provokacij je množica začela skandirati »spizdite«. Situacija se je vseeno kmalu umirila. Poudariti je potrebno, da do tega trenutka niso leteli nobeni predmeti v policiste. Nato pa je policija odmaknila ograjo in začela loviti to skupino, ki so prinesli zgoraj omenjeni transparent. Kljub verjetno dobronamerni potezi, da bi preprečili morebitni konflikt med to desničarsko skupino in množico, so ravno s tem dejanjem sprožili nemiri, saj je ta prihod policistov in lov na zgoraj omenjene demonstrante sprožil ogorčenje med množico, ki je začela v policiste metati vse kar ji je prišlo pod roke. In nato smo bili priča dobro uro trajajočemu pozicijskemu boju med protestniki in policijo, ki se je zaradi toče različnih predmetov morala večkrat umakniti po Trgu republike. Predmete so metale najrazličnejše skupine mladih, in ne samo ena tako ali drugače usmerjena skupina. Vmes so bili tudi protestniki, ki niso pripadali nikamor. Torej policiji se ni bilo treba boriti le proti nekaj 10 skrajnežem, ki slabim 100 policistom v polni proti izgredniški opravi ne bi predstavljala večjih težav, temveč proti na stotine različno opredeljenih skupin in posameznikov, za katere je na žalost policija predstavljala edin možen kanal za sprostitev jeze nad stanjem v slovenski politiki.

Policiji je protestnike uspelo potisniti s Trga republike šele s solzivcem. Množica se je nato skozi podhod pri Maxi Marketu umaknila proti Kongresnemu trgu. Tam pa je policija uporabila vodni top, da ji je uspelo razgnati še preostanek protestnikov. Protesti so se povsem umirili šele okoli 23 ure, ko je policiji uspelo umiriti še zadnje manjše skupine protestnikov. Torej res je, da so proteste izkoristile najrazličnejše nasilne skupine in posamezniki, res pa je tudi, da bi morebiti protesti ostali mirni, če bi policisti pametneje posredovali, in sicer z osamitvijo provokaterjev in ne jurišem na njih, ki je množico obrnilo proti njim. Kljub temu, je v nadaljevanju potrebno pohvaliti policijo, saj se je odzvala strokovno ter pazila, da ni uporabila sile nad mirnimi demonstranti, nad nasilnimi pa je uporabila, vsaj kolikor sem jaz videl, le potrebno silo.

Na koncu je pomembno predvsem to, da se ne izgubi sporočila, za katerega pa menim da so ga izgredi še bolj jasno spravili v medije in svet. Državljani Republike Slovenije imamo dovolj takšne politike, ki so ji pomembnejši lastni interesi od interesov ljudi, ki daje zvestobo stranki pred strokovnostjo in sposobnostjo, in ko to nekdaj zgledno državo pelje v pravno in socialno razsulo. In če bo politika tudi na to opozorilo odgovorila z ignoranco, kot je to počela do sedaj, ljudem na žalost preostane le še ulica in nasilje. Kdo bi jih obsojal?!

Matej Jemec, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo