Kjer se krešejo iskre za in proti in kjer so pripravljavci Zakona o malem delu dokazano slabo pisali in prebrali pripravljeno!

Ljubljana, 31.03.2011

”Čuj ti, v Mariboru si”

Nasprotniki in zagovorniki Zakona o malem delu so se soočili tudi na okrogli mizi v Mariboru, ki je potekala v organizaciji Kluba mariborskih študentov na Filozofski fakulteti v Mariboru, 30.03.2011. Šest govornikov, šest različnih pogledov in okoli štirideset obiskovalcev je sodelovalo pri okrogli mizi, kjer so govorniki s svojimi stališči poskušali izpodbiti stališča drugih. 

Po končanih kratkih predstavitvah je sledila burna razprava, ki je dejansko prikazala poznavanje zakona, realno predvidevanje učinkov tako imenovane prekerne oblike dela. Nekateri govorniki so se sklicevali na izkušnje iz tujih držav, kar je povsem logično, saj je ZMD kopija zakona iz Nemčije, kjer so pred nekaj leti postavili takšen zakon in kaj kmalu ugotovili, da ljudstvo postavlja na prag revščine. Pa vendar, Slovenija je drugačna od Nemčije. Do sedaj smo poznali študentsko delo, otroške dodatke, štipendije, brezplačno malico za dijake, naši starši so imeli redne zaposlitve, upokojenci dovolj visoke pokojnine za preživetje. Danes pa je vlada pričela uvajat drastične spremembe na račun prebivalstva. Vsem mladoletnim dijakom, ki jih je kar 16. 000, bodo s septembrom letos vzeli državne štipendije (povprečna državna štip. za dijaka znaša 144 EUR). V zameno jim ponujajo otroške dodatke v višini 54 EUR. Že takoj tukaj so vidne laži, saj Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zagotavlja, da mladi ne bodo nič izgubili.

Danijel Vuk, predstavnik Združenja za odgovorno prihodnost vseh generacij je na okrogli mizi udeležence pozval, naj Zakon o malem delu sicer preberejo, naj pa se vanj raje ne poglabljajo, saj je na nek način to izguba časa. Je to strah ZOPG pred kruto resnico, ki nam jo ponuja Zakon? Seveda ne gre pozabiti omeniti tudi besede Vuka, ki meni, da Zakon ni odličen, ob čemer se nam poraja vprašanje, ali naj ne i vsaka zadeva v življenju na svojem začetku sicer imela nekaj pomanjkljivosti, ki se nato izboljšujejo, ampak ljudje… ZAKON? Ali si bomo dovolili Slovenci in Slovenke, da nam država pripravi Zakon, za katerega menijo, da ni v najboljši formi, da pa za vse družbene skupine (šolajoče se mlade, brezposelne, upokojence in tujce) le prinaša? 

Tudi predstavnica Ministrstva, dr. Anja Kopač Mrak, ki je bila prisotna na okrogli mizi v Mariboru nam ni dala konkretnih odgovorov glede tega. Neprestani pavšalni odgovori so pokazali nerazčiščeno sliko Ministrstva, ko po vrhu vsega uvaja še obliko dela, ki bo večino delavskega ljudstva, študentov, dijakov, brezposelnih in upokojencev pahnila pod prag revščine. Spomnimo, predstavnica Ministrstva, predstavnik ZOPG in predsednik podmladka SD, niso znali odgovoriti na vprašanje koliko členov ima Zakon o malem delu. Ne gre razumeti predstavnikov Ministrstva in Vlade, da ljudstvu, ki jih je postavilo na oblast, da jih korektno zastopa, ne le prikriva ampak tudi laže v obraz. Kje imajo ti ljudje srce? Kje sploh imajo občutek za sočloveka? Imajo sploh ušesa, da bi lahko prisluhnili narodu? Jim lahko še zaupamo? Žal tega nismo opazili. Pa vendar, zadnjo besedo bo imelo ljudstvo, ki se zaveda, da v naši državi nujno potrebujemo redne zaposlitve in VELIKO dela.