Medgeneracijska solidarnost ali vendar le razkol?

LJUBLJANA, 28.3.2011

Okrogla miza v Brežicah, v petek 25.03.2011 je ponovno poskrbela za zanimivo debato med Markom Funklom, predsednikom Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Igorjem Iljašem, sekretarjem Območne organizacije ZSSS, Gašperjem Kokotom, predsednikom Združenja za odgovorno prihodnost vseh generacij, Borutom Cinkom, strokovnim sodelavcem v Poslanskem klubu LDS in z Nevenko Les, predstavnico Zavoda za zaposlovanje ter seveda z obiskovalci.

p1010203_s
Funkl je predstavil dejstva Zakona o malem delu in poudaril, da je: ”Zakon avtocesta v prekernost”.  Iljaš je se je strinjal in opozoril, da bomo z malim delom imeli še eno dodatno obliko prekernega dela. To za ceno dela v Sloveniji pomeni, da se bo samo še nižala, ljudje bodo prisiljeni garati skoraj za nič. To je nesprejemljivo.

 

Kokot se je v svojih stavkih ponovil in izrazil mnenje, da je ZMD korak v pravo smer in meni, da nasprotniki zakona pozabljajo na medgeneracijsko solidarnost. Spomnimo, malo delo se obeta tudi upokojencem. Zakon naj bi jim omogočil malo višji življenjski standard brez, da bi se jim kaj odvzelo. A upokojenci gotovo ne bodo opravljali malega dela zaradi kratkočasja, ampak zato, ker država ni sposobna poskrbeti za ustrezno raven pokojnin, potrebnih za dostojno življenje.  In z malim delom bodo upokojenci še dodatno polnili državno blagajno ter skoraj desetino zaslužka plačevali za pokojnino, ki jim že tako in tako pripada za desetletja opravljenega dela. Ker  jim država tega ne omogoči, bodo primorani delati tudi v pokoju, s tem pa bodo odvzemali prosta dela svojim otrokom in vnukom. Toliko o medgeneracijski solidarnosti.

 

Cink pravi, da upokojencem Zakon nič ne odvzema in da jim ponuja končno obliko dela, kjer si lahko prislužijo dodaten dohodek. Zanimivo je bilo, ko se je iz publike oglasila ga. Tominšek, podpredsednica Osrednje pokrajinske zveze društva upokojencev in podprla mnenje LDS-ovega predstavnika, medtem ko vemo, da je dobro leto nazaj taista organizacija podpirala mnenje mladih z: Tako upokojenci kot tudi študenti čutijo socialno stisko, ki marsikomu onemogoča plačevanje stroškov življenja in študija. Kot je poudarila predsednica ZDUS Mateja Kožuh – Novak: »Če takšen predlog zakona študentom onemogoča zaslužek, s katerimi bi si pokrili stroške študija, jih upokojenci v njihovi zahtevi podpiramo. Želimo si, da bi bile vse skupine, ki se jih dotika trg dela, zadovoljne, da bi spremembe v resnici izboljšale položaj posameznikov.”

Lesova iz Zavoda Zakon podpira zaradi fleksibilnosti dela, zdi se ji dobro, da se pogovarjamo o medgeneracijski solidarnosti. Žal pa je tako, da za nasprotnike in zagovornike Zakona, medgeneracijska solidarnost nima iste vsebine. Tiste kar je za prve solidarnost, je za druge razkol in obratno. Pa naj si vsak sodelovanje ali tekmovanje med mladimi in starejšimi razloži po svoje. Odločitev bo padla 10. aprila.